Radio Frequency Identification (RFID) is een technologie die het mogelijk maakt om producten en personen op afstand uniek te identificeren. RF staat voor het frequentiebereik van 300 Hz tot 3000 GHz, het radiospectrum. De technologie kan unieke codes over afstanden van 1 centimeter tot maximaal 100 meter versturen en uitlezen. De techniek is bijzonder betrouwbaar en wordt bijvoorbeeld ook in paspoorten toegepast.
We maken onderscheid tussen actieve en passieve RFID-passen. Bij een actieve pas zendt het pasje zelf een signaal uit dat op grotere afstand kan worden opgevangen. Iemand met een actieve pas wordt nog voor hij of zij een deur bereikt heeft gedetecteerd, waarna we de deur automatisch kunnen openen. Een dergelijk pasje heeft een stroomvoorziening nodig en is daardoor wat dikker.
Passieve RFID-tags hebben geen eigen energiebron en zenden een antwoord door het omzetten van de energie van de radiogolven. Bij een passieve RFID moet de chippas bij een lezer aangeboden worden. Passieve chips zijn goedkoper, aanzienlijk kleiner en kennen een onbeperkte levensduur. De keuze tussen actief en passief is vaak een afweging tussen onder meer gebruiksgemak en kosten.
Lees hier hoe RFID bijdraagt aan onze oplossingen in verschillende branches.